Alevi Kadınlar Kadın Mücadelesini Daha Fazla Sahiplenmeli-VİDEO

AKP hükümetinin İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmek istemesine bir tepki deAtaşehir Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Başkanı Gülsev Kaya’dan geldi. Kaya, İstanbul Sözleşmesi’nin kadın hakları açısından çok önemli olduğunu, sözleşme hakkında Alevi kadınların da söz söylemesi gerektiğini kaydetti.

İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesini savunanlar sözleşmenin Türkiye’de aile yapısına zarar verdiğini öne sürüyor. İktidar ve iktidar çevrelerinin bu görüşüne karşı tepkiler sürüyor.

AKP hükümetinin İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmek istemesine bir tepki de Ataşehir Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Başkanı Gülsev Kaya‘dan geldi.

Gülsev Kaya “Bugün aslında uzunca bir süredir ülke gündeminde olan, kadınların farkındalığı ile ülke gündemine gelen İstanbul Sözleşmesi’ne dair belli bir noktada sözler söyleniyor. Ama biz Alevi kadınlar açısından, sözümüzü eksik söylüyoruz” dedi.

“SÖZLEŞME KADINLARIN MÜCADELESİ SAYESİNDE İMZALANDI”

İstanbul Sözleşmesi’nin 2011’de onaylandığını hatırlatan Kaya, içeriği gereği şiddete karşı kadınları koruduğunu belirterek, “Kadınların bu zamana kadar verdikleri mücadele ile imzalanan sözleşmeden iktidarlar sıkıştığında çıkmak, sözleşmeyi reddetmek gibi refleksler geliştiriyor” diye konuştu.

Kadın mücadelesine tarihsel olarak bakmamız gerektiğinin altını çizen Kaya, yasa çıkarıcıların kimler olduğunu ve yasaları hangi amaçla kimler için çıkardıklarına bakmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

“YASALAR BİZİ YAŞATAMIYOR, KORUMUYOR”

Gülsev Kaya, “İstanbul Sözleşmesi kadınların hakları açısından önemli. Bunu sahiplenmek lazım ama buna da indirgememek lazım. Bugüne kadar biz kadınlar ne hak elde etmiş isek kendi pratiğimiz ve kendi üretimimiz bir arada oluşumuz sayesinde oldu. Ama biz şunu biliyoruz yasalar bizi yaşatamıyor, yasalar bizi korumuyor” diyerek kadınların mücadelesine rağmen hala yaşanan olaylara tepki gösterdi.

“ALEVİ KADINLAR KADIN MÜCADELESİNİ DAHA ÇOK SAHİPLENMELİ”

Kaya Alevi kadınların, kadın mücadelesini daha fazla sahiplenmesi gerektiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Biz Aleviler, katliam denilince ilk akla gelenleriz. Kadınların katledilmesi biz Alevileri derinden etkilemektedir. Sözleşmeler bundan sonra da olacak. Bizim biraz bunun nereden geldiğini ve ne yapmak istediğini bilmeye de ihtiyacımız var. Burada ben şunun çok önemli olduğunu söylüyorum. Alevi kadınların da aslında sahiplenmesi gereken şeylerdir. Kadınların, her kim olursa olsun,  hakları için uygulansın uygulanmasın, sonucu değişsin değişmesin kendince baktığı yerden, haklı gördüğü yerden hakları için kavgasını vermesi, mücadelesini etmesi bence çok değerli.

“KADINLAR KENDİ FARKINDALIĞI İLE YOLUNU SÜRDÜRMELİ”

Alevi kadınlar olarak bir arada olmamız lazım. Biz Aleviler şunu deriz: ‘Kadın erkek yok can vardır’ ama bu canın içerisinde kadınlar kendi farkındalığı ile Yol’un sürdürülmesi açısından biraz emeline dönmesine ihtiyaç var. Biz kadınlar zaten derneklerde çok azız. Çok az olmayı sade sayı anlamı ile söylemiyorum. Bir araya gelmek, daha nitelikli bir yanı ile eşitleme noktasına ihtiyacımız var. Biz Alevi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ne ve bütün kadınların kurtuluşuna dair, kadınların mücadelesine dair söz söylemeye, birlikte kolektif iş yapmaya ihtiyacımız var.

“ALEVİ KADINLAR DA KADIN OLMAKTAN DOLAYI EZİLİYOR”

Alevi kadınlar da kadın olmaktan kaynaklı eziliyor, kadınlar kadın olmaktan kaynaklı emeği görünmüyor. Ama aynı zamanda Alevi kadınlar da bu meselenin inancını yaşayamamaktan, kendi aslını, sürdürücü yolunu bilmemekten ezilmeye maruz kalıyor.

Alevi kadınlar olarak biz neler yapabiliriz? Aslında Alevi kimliğimiz ile değil de kadın olma kimliğimiz ile oralarda var oluyoruz. Bunu Alevi kadınlar olarak daha da örgütlü bir yapıya dönüştürmek için bizim kendimizin örgütlü olması lazım diye düşünüyorum.” Kaynak: PİRHA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir