‘Dersim’deki Bütün Kutsal Mekanlarımıza Heykel, Büst, Mezar, Reklam Vb. Şeylerin Konulmamasına Karar Verilmiştir’

Düzgün Baba mekanında bir araya gelen Ocak evlatları ve kurum temsilcileri ortak bir açıklama yaparak, “Hasret Gültekin, Sivas’da katledilen canlar ile birlikte ele alınmalı, heykelinin kutsal mekânlar dışında sivil alanlara konulması ilgililere tavsiye edilmiştir. Dersim’deki bütün kutsal mekânlarımıza heykel, büst, mezar, reklam vb. şeylerin konulmamasına karar verilmiştir” gibi alınan kararları paylaştı.

Düzgün Baba mekanında bir araya gelen, Axuçan Ocağı, Baba Mansur Ocağı, DAD, Dormstadt, Bochum ve Hannover Dersim Dernekleri, DEDEF, Düzgün Baba Cemevi, Hollanda Dersim Vakfı,  Kahl Meme Sır Ocağı, Kureyşan Ocağı Birliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şubesi ve Varto Cemevi ve Şeyh Çoban Ocağı’nın da aralarında bulunduğu Ocak evlatları, talipleri ve kurum temsilcileri, Düzgün Baba Cemevi bahçesine konulan ve daha sonra kaldırılan Hasret Gültekin’in heykeli ve reklam panoları hakkında ortak bir açıklama yaptı.

Mursaê Dewreşi’nin şiirinin bir bölümü başa konularak yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Kemerê Duzgıni ra çifte Heliye Doğani
Perenê ra sonê hetê Erzıngan u Tercani
Car u imdat dane Xınıs u Vani
Çerx u pewraz dane Sam u Hemedani
Yenê sonê Urimê Şevaji Cemê Pir Sultani
Cerenê ra Kêmerê Duzgıni, leê Wayıri, bimbarekê mekani.

Türkçesi (Düzgün Baba dağından çifte kılavuz kartallar/ Uçar giderler Erzincan ve Tercan’a doğru/ Car ve imdat verirler Hınıs ve Van’a/ Çark-ı pevraz dönerler Şam ve Hemedan’da/ Gelirler Urum’un Sivas’ına Pir Sultan cemine/ Dönerler Düzgün Baba’ya, Wayır’ın/Sahibimiz’in mekanına.)

Düzgün Baba Kutsal Mekanında birilerince evvela “Sivas Şehitleri” adına söz konusu cemevi alanında bir orman alanı oluşturulmuştur. Bir milletvekili ve bir belediye başkanınca da şahıslarının reklamını yapar nitelikte işler yaptıkları (yol inşası ve bank koyma) görülmüştür. Akabinde de cemevi bahçesinde Hasret Gültekin heykeli dikilmiştir. Gelen tepkiler üzerine heykel kaldırılarak muhafaza altına alınmıştır. Dersimin kıblegâhı olan Kureyş Evladı Düzgün Baba mekanına siyasi vb. nedenlerle konulan heykel, yol-bank vb. reklam araçları Ocakzadeler, ziyaretçiler ve yol talip evlatları tarafından tepki ile karşılanmıştır.

Bu gelişmelerle birlikte Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin çağrısı ile 25 Temmuz 2020 tarihinde Düzgün Baba mekanında bir toplantı çağrısı yapıldı. Bu toplantı, başta Kureyşan Ocağı olmak üzere bir çok ocaktan, Avrupa ve Türkiye’den Dersim kurum temsilcileri ve halkın geniş katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantının başlangıcında “sorunun çözümü için, bu toplantıdan çıkan sonucun bağlayıcı olacağı” karar altına alındı. Toplantıda ortaya çıkan ortak iradenin bir deklarasyonla ilan edilmesine gelince; Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticileri “aramızda değerlendirme yapmak istiyoruz” diyerek toplantıdan ayrıldılar. Döndüklerinde “yaptığımız görüşmeler sonucu; anıt ya Düzgün Baba’ya dikilir, ya o odada kalır, anıtı geri de almayacağız!’ açıklamasında bulundular.

Aşağıda kamuoyuna açıklayacağımız kararlar Pir Sultan Derneği adına toplantıya katılanlardan bir kaç temsilcisi dışındaki katılımcılarının ortak iradesini yansıtmaktadır. Kamuoyuna bildirilir.

1. Bu kutsal mekanı ziyaret edenler yalın ayak yürüyerek Düzgün Babayı ziyaret ederler. Bu hassasiyet dikkate alındığında, Kureyş ve Düzgün Baba adına deyiş, Hak Kelamı icra eden, mekanda cem ritüeli gerçekleştiren değerli Hak aşıklarından Sey Qaji, Baba Kâzım, Weliye Wuşenê İmami, Şa Haydar, Mursaye Dewreşi, Dewres Sılema, Davut Sulari ve Hasan Efendi bile; ne bu mekana gömülmek, ne de büst ve heykellerinin bu mekanlarda sergilenmesini istemişlerdir. Pir Sultan’ın heykelinin Hz. Hüseyin’in türbesi önüne konulması ne kadar yanlış ise, söz konusu heykelin Kutsal mekanlarımızın önüne konulması da o denli yanlıştır.

2. Dernekler hizmet ve kültürel kurumlardır, inançsal temsiliyetleri yoktur. İnanç temsiliyeti ocaklarımızındır.

3. Kişisel çıkarları için kutsal değerlerimizin reklam aracı olarak kullanılması doğru değildir. Halkımızın itikadi hassasiyetleri kişisel arzulara feda edilmemelidir.

4. Bu tarz yaklaşımlara izin verildiği taktirde bu inanç ve kültürün yozlaşacağı aşikardır.

5. Hasret Gültekin, Sivas’da katledilen canlar ile birlikte ele alınmalı, heykelinin kutsal mekanlar dışında sivil alanlara konulması ilgililere tavsiye edilmiştir.

6. Dersim’deki bütün kutsal mekanlarımıza heykel, büst, mezar, reklam vb. şeylerin konulmamasına karar verilmiştir.

7. Heykelin konması da kaldırılması da başta Kureyşan Ocağı olmak üzere Dersim’in diğer ocakları, talipleri ve kurumların bilgisi dışında gerçekleşmiştir. Daha sonraki süreçte bazı art niyetli kimseler heykel üzerinden bir tartışma yaratarak Alevi camiası arasına nifak sokmaya çalışmış, insanlarımızı karşı karşıya getirmiş, kutsal değerlerimizi tartışma konusu yapmaya çalışmışlardır. Kimsenin heykel üzerinden Dersimi zan altında bırakmasına, şantaj yapmasına, yanlış bilgi ile Alevi camiasını bölmeye hakkı yoktur. Sivas Şehitleri bizim canlarımızdır. Biz kutsallarımızı korumak amaçlı bu kararları aldık. Amacımız kimseyi incitmek değildir.” Kaynak: Pirha

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir